Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλη Λαγδάρη στην Εφημερίδα "ΕΠΤΑ"

kourea
Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλη Λαγδάρη στην "ΕΠΤΑ

Αποκλειστική συνέντευξη του δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού Βαγγέλη Λαγδάρη 

Με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ευρύτερα στα κοινά της Πιερίας ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαγδάρης αξιοποιεί, εδώ και ενάμισι χρόνο, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στον ενιαίο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού.  

Διαθέτοντας ικανότητα, όραμα και διάθεση για δημιουργικότητα, έχοντας επιλέξει δίπλα του κατάλληλους αιρετούς και υπαλλήλους ως άμεσους συνεργάτες του αλλά και διατηρώντας καθημερινή επαφή και επικοινωνία με τοπικές Αρχές, φορείς, συλλόγους και δημότες, επιδιώκει, σύμφωνα με τη συνέντευξη που ακολουθεί, να φέρει μια καινούργια ανάπτυξη, να αναβαθμίσει τη ζωή των κατοίκων της περιοχής αλλά και να αναδείξει τον Δήμο εντός και εκτός Πιερίας. 

Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση, τη μεταναστευτική κρίση, την κρίση στον αγροτικό τομέα και στην ανάπτυξη, ο κ. Λαγδάρης δεν στέκεται στα προβλήματα και στα εμπόδια αλλά στη λύση των προβλημάτων και στην υπερπήδηση των εμποδίων, γι αυτό και εμφανίζεται αισιόδοξος μεταδίδοντας παράλληλα αυτή την αισιοδοξία και στους γύρω του, στους δημότες του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού. «Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων»! 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού, Ευάγγελου Λαγδάρη, στην «ΕΠΤΑ», έχει ως εξής: 

 

Είσαστε εδώ και ενάμισι χρόνο δήμαρχος στον ενιαίο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Ωστόσο, έχετε διατελέσει Δήμαρχος και στον Καποδιστριακό Δήμο Πύδνας αλλά και Πρόεδρος στην Κοινότητα Κίτρους. Ποιες είναι οι τωρινές εμπειρίες σας σε σχέση με τις προηγούμενες θητείες σας; 

 

Η κάθε θητεία αποτελεί μια συσσωρευμένη εμπειρία που συμβάλλει αναμφίβολα στην καλύτερη οργάνωση και διοίκηση του διευρυμένου και ενιαίου Δήμου Πύδνας Κολινδρού. Άλλωστε, πρόκειται για κοινά προβλήματα που αφορούν τον ίδιο άξονα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απλώς αλλάζουν τα μεγέθη και οι ισορροπίες. Η διαφορά τώρα βρίσκεται στο γεγονός ότι η Τ.Α. έχει αυτονομηθεί ως βάθρο της διοικητικής εξουσίας και δημοκρατικής λειτουργίας από διάφορες κομματικές και άλλου είδους εξαρτήσεις. Το πλεονέκτημα αυτό μάς δίνει την ευχέρεια να σχεδιάσουμε ευρύτερες παρεμβάσεις και πολιτικές, χωρίς τις τριβές και αντιστάσεις  άγονων τοπικισμών και ανώφελων διαγκωνισμών, που έπαιρναν και προσωπικά χαρακτηριστικά. 

 

Οι κάτοικοι του Δήμου έχουν, κατά περιοχές, διαφορετική προέλευση και νοοτροπία, ακόμη και διαφορετικές παραδόσεις. Αυτό το στοιχείο πόσο έχει επηρεάσει, είτε θετικά σε κάποια σημεία, είτε αρνητικά σε κάποια άλλα σημεία, τη ζωή και την ανάπτυξη στη Βόρεια Πιερία; 

 

Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ποικιλία στην προέλευση, στη νοοτροπία και στις παραδόσεις αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, επειδή εμπλουτίζει και μπολιάζει δημιουργικά στοιχεία από τις διάφορες περιοχές του Δήμου μας, είτε πρόκειται για οικονομικές δραστηριότητες και συμπράξεις, είτε για συνήθειες και παραδόσεις, καθώς ο ένας τόπος γνωρίζει καλύτερα τον άλλο και τον αποδέχεται ευκολότερα ως διαφορετικό. Η συνύπαρξη και η συμμετοχή εξάλλου συνδημοτών μας σε κάθε είδους εκδηλώσεις (όπως για παράδειγμα προχθές στην επέτειο της επανάστασης του Κολινδρού) φέρνει τους πολίτες κάθε μέρα και πιο κοντά, γεγονός που διαμορφώνει κουλτούρα και συνείδηση συνεργασίας συνεννόησης, ισοτιμίας και ενότητας. Άλλωστε, είναι αστείο να μιλάμε σήμερα για διαφορές, όταν η χώρα κατακλύζεται από ποικίλες εθνότητες, με ανθρώπους τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε και να συνυπάρξουμε. 

Ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, όπως είναι γνωστό, είναι Δήμος πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, κοντά στην εθνική οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή, συνδυάζει δε όμορφα μέρη και τοπία, παρουσιάζει ενδιαφέροντες αγροτικούς και παραδοσιακούς οικισμούς, παρουσιάζει σημαντική αγροτική οικονομία, διαθέτει εξαιρετικούς αρχαιολογικούς οικισμούς, εμφανίζει δράσεις σε τουρισμό και εστίαση, παρουσιάζει ακόμη και μια σημαντική βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη αναλογικά σε σχέση με την υπόλοιπη Πιερία. Αναρωτιέται κανείς όμως, γιατί αυτός ο Δήμος, με τα τόσα πλεονεκτήματα, μοιάζει λίγο ξεχασμένος, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια

Πράγματι, συμφωνώ με τη διαπίστωσή σας ότι ο Δήμος μας συνδυάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, αρκετά από τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί στο έπακρο. Ωστόσο, δε μας ενδιαφέρει το παρελθόν και ούτε στεκόμαστε στις χαμένες ευκαιρίες. Απεναντίας, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και το έργο όλων των προηγούμενων διοικήσεων. Ο καθένας έκανε ό,τι μπορούσε με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν.

Σήμερα έχουμε την άνεση και προπαντός τη θεσμική κατοχύρωση να σχεδιάζουμε με οπτική μια αδιαίρετη γεωγραφική ενότητα, έναν ενιαίο χώρο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Με το πρόγραμμά μας επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις αντικειμενικές δυνατότητες με τις δυνάμεις μας ενωμένες. Από την άλλη, έχουμε την ευχέρεια να σχεδιάζουμε έργα μακράς πνοής, όπως είναι για παράδειγμα η πρότασή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την άρδευση μιας εκτεταμένης περιοχής του Δήμου μας από τον δεξιό κλάδο του Αλιάκμονα, όπως επίσης την ύδρευση, τα αποχετευτικά δίκτυα, τον ηλεκτροφωτισμό, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων κ.ά. Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων. 

Οι προϋποθέσεις, όπως ειπώθηκε, υπάρχουν: η ιστορία, οι αρχαιότητες, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, ο φυσικός και βιολογικός πλούτος, οι δραστήριοι και προοδευτικοί κάτοικοι είναι τα αγκωνάρια για να φέρουμε το Δήμο μας στη θέση που του αξίζει και ανήκει δικαιωματικά. 

 

Τις τελευταίες 40 περίπου μέρες σημειώθηκαν κινητοποιήσεις αγροτών πανελλαδικά, φυσικά και στον Δήμο σας. Τι είναι εκείνο που οδηγεί και ξανά οδηγεί τους αγρότες της χώρας και του Δήμου σας, εδώ και 25 χρόνια, σε κινητοποιήσεις; Τι είναι εκείνο που θα έπρεπε να κάνουμε, ως χώρα και ως αγροτικός χώρος, αλλά τελικά δεν το κάναμε; Θα θέλαμε επίσης να μας πείτε αν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Δ.Πύδνας-Κολινδρού; 

Όπως γνωρίζετε ο αγροτικός τομέας είναι ο πιο παραγωγικός και ζωτικός κλάδος της εθνικής μας οικονομίας. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών μας δεν είναι μια «εθιμική παράσταση και μια συνήθεια επαναλαμβανόμενη», αλλά μια αναγκαστική κίνηση αντίδρασης και διέξοδος επιβίωσης, καθώς τα μέτρα φορολόγησης που τους επιβάλλονται, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ των γεωργικών εφοδίων, η κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση του συντελεστή του φόρου στο 26% και της προκαταβολής του στο 100%, ο διπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ και η φορολόγηση των επιδοτήσεων και ενισχύσεων, είναι μέτρα εξοντωτικά, παράλογα και άδικα. Αποτελούν ισχυρό πλήγμα για την ελληνική γεωργία που ήδη πλήττεται σοβαρά από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και από εκτεταμένες καταστροφές στη φυτική και ζωική παραγωγή των τελευταίων ετών.

Είναι ολοφάνερο πως σε μια περίοδο έντονης και παρατεταμένης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, μια τέτοια αντιαγροτική πολιτική δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης και παραγωγής εθνικού πλούτου, απεναντίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποδιάρθρωση και διάλυση τον κύριο παραγωγικό ιστό της εθνικής οικονομίας. Άλλωστε, οι αγρότες, όπως και άλλες τάξεις εργαζομένων, τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, έτσι που για πολλούς τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Γι’ αυτό και χρειάζεται από την πλευρά της Πολιτείας κατανόηση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους και προπαντός ορθολογικές πολιτικές ανάπτυξης, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ισχυρή συμβουλευτική παρουσία των υπηρεσιών γεωργίας και μέτρα ανακούφισης προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν. 

 

Μπήκαμε στην άνοιξη, σε μια περίοδο όπου και οι τουριστικοί επιχειρηματίες προετοιμάζονται για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Αυτή η περίοδος όμως είναι και μια πολύ δύσκολη περίοδος, επειδή υπάρχει σοβαρή μεταναστευτική κρίση… Πέστε μας, λοιπόν, τι μηνύματα εισπράττουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες του τόπου σας για την περίοδο που έρχεται, τι μηνύματα σας μεταδίδουν κατά τις συζητήσεις που έχετε μαζί τους; 

Οι εκτιμήσεις δεν είναι αρνητικές και τα πράγματα στον τουριστικό τομέα δεν φαίνονται να επηρεάζονται, τουλάχιστον στην περιοχή μας, από τη μεταναστευτική κρίση. Οι προβλέψεις των επιχειρηματιών του κλάδου είναι πως η τουριστική κίνηση θα κινηθεί στα ίδια περίπου με την περσινή περίοδο επίπεδα, αν βέβαια δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώσαμε ότι ορισμένα έργα στην εθνική οδό, στο ύψος του Δήμου σας, εκκίνησαν ξανά… Υπάρχουν όμως και άλλα που επείγει να «ξεπαγώσουν». Πόσο σας απασχολεί αυτό το θέμα; 

 

Πράγματι ο κόμβος του Μακρυγιάλου ύστερα από την επανέναρξη των εργασιών αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το Πάσχα, γεγονός πολύ σημαντικό για την τουριστική κίνηση της περιοχής. Από την άλλη, μας απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της κατασκευής του κόμβου Αιγινίου, που χρονίζει και προκαλεί πολλαπλές επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές, αναπτυξιακές, στην περιοχή μας. Έχουμε προβεί σε κάθε είδους παραστάσεις και συσκέψεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες και να τελειώσει το έργο, που είναι ζωτικής πνοής για τους συνδημότες μας. Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του κόμβου.  

Ας περάσουμε όμως και σε ζητήματα πολιτισμού ο οποίος υλοποιείται είτε από την πλευρά των πολιτιστικών συλλόγων, είτε από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είτε από τη Δημοτική Αρχή. Υπάρχει χρόνος για πολιτισμό, όταν κάποιοι άλλοι τομείς της ζωής στην περιοχή σας είναι σε κρίση η οποία επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την επιβίωση των δημοτών σας;  

Ο πολιτισμός για μας είναι ανεκτίμητο κεφάλαιο και πρώτη προτεραιότητα, αφού δημιουργεί, κατά τη γνώμη μας, τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Γι΄ αυτό και παρά τις οικονομικές δυσκολίες διοργανώνουμε μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι στην Πύδνα» σε συνεργασία με την Ι.Μ. Κίτρους και τον Σεβασμιότατο κ. Γεώργιο, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την ιδιαίτερη αγάπη που δείχνει για τη Βόρεια Πιερία, καθώς και άλλες πολλές σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν αναβιώνουν απλώς τις παραδόσεις μας και δεν αναδεικνύουν μόνο την κουλτούρα μας, αλλά δίνουν νόημα, χρώμα και περιεχόμενο στην καθημερινότητά μας, καθώς αποτελούν οργανικό κομμάτι του σύγχρονου παρόντος και λειτουργικό στοιχείο που δένει το σήμερα με το αύριο, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Γιατί μόνο η γόνιμη σύνθεση παλιού και νέου προδιαγράφει ένα ευοίωνο μέλλον και ανοιχτές προοπτικές για τον τόπο μας. Άλλωστε, η επικοινωνία με τον πολιτισμικό μας πλούτο συνιστά διατήρηση της αυθεντικότητας και της ταυτότητας του τόπου, αποτυπώνει την αισθητική παιδεία και τη φυσιογνωμία μας. 

Γι’ αυτό ως Δημοτική Αρχή ενισχύουμε όλες τις προσπάθειες στον πολιτιστικό τομέα, γιατί θέλουμε να διαμορφώσουμε μια σταθερή «νησίδα» πολιτιστικών εκφράσεων και δραστηριοτήτων, που να αποκτήσει ρίζες και να αναδείξει την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής μας. 

Ως προς τη δική σας δραστηριότητα ως Δημάρχου. Τι στόχους βάλατε πριν από την ανάληψη των καθηκόντων σας; Τι επιπλέον προβλήματα αντιμετωπίσατε; Τι έργο γίνεται σήμερα αλλά και τι σχέδια κάνετε επιπλέον, ώστε σε λίγα χρόνια να αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού; 

 

Το εγχείρημα που ανέλαβα μαζί με τους συνεργάτες μου δεν ήταν εύκολο. Το στοίχημά μας ήταν καταρχάς και παραμένει να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο, βιώσιμο και οργανωμένο Δήμο με ποιότητα υπηρεσιών και δυνατότητα παρεμβάσεων που θα δώσουν άλλα χαρακτηριστικά στην καθημερινότητα και τη ζωή των συνδημοτών μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο δήμος μας μπορεί, αξίζει και πρέπει να αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και παράλληλα να καταστεί ο θεμελιώδης μοχλός της τοπικής μας ανάπτυξης. 

Βασικός μας στόχος είναι να ασκήσουμε μια πολιτική ισότιμη, δίκαιη, ουσιαστική και αποτελεσματική προς όλους και όλα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά που συνθέτουν την κάθε επιμέρους περιοχή, ώστε η ανάπτυξη να είναι πολύμορφη και συνολική. Όραμά μας επίσης ήταν και είναι η μετεξέλιξη του Δήμου μας σε ένα δυναμικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό πόλο της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο του Νομού μας, καθώς γειτνιάζουμε με το δεύτερο μητροπολιτικό κέντρο της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη. 

Ιεραρχώντας τις πραγματικές ανάγκες, με σαφή προγραμματισμό και σχεδιασμό και παρά τις οικονομικές αντιξοότητες που προέκυψαν, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας και στα αιτήματα των καιρών. 

   Ανάμεσα στα έργα που υλοποιούμε και σχεδιάζουμε ενδεικτικά σάς αναφέρω την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων του Δήμου, την αντιμετώπιση της ποιότητας και της ποσότητας της ύδρευσης, την πρότασή μας στην Περιφέρεια Κ.Μ. και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άρδευση μιας ευρύτατης περιοχής από τα νερά του Αλιάκμονα, την περαιτέρω ανάδειξη της εμποροπανήγυρης του Αιγινίου και τη μετεξέλιξή της σε εμπορικό κέντρο μείζονος σημασίας, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όπως είναι η επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη Μακρυγιάλου, την οργάνωση των σχολικών μονάδων και των αγροτικών ιατρείων με τη δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας, την ανάδειξη των λιμανιών του Δήμου, την καλύτερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κ.ά. 

 

Share

Δείτε Επίσης

3 Δεκ 2020 - 16:55

Με απόφαση που ο ΟΗΕ έλαβε στις 3 Δεκεμβρίου 1992, η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως Παγκόσμιος Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι η Παγκόσμιος Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α).

Αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων

Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμου Πύδνας Κολινδρού

Διαύγεια -  Δήμος Πύδνας Κολινδρού

ΕΣΠΑ