Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

kourea

 

Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
     28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός για την Πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η μέρα που που ξεκίνησε αυτό που αργότερα ονομάστηκε “Έπος του ´40”. Το Έπος που δημιούργησαν απλοί άνθρωποι που η αγάπη για την πατρίδα τους έκανε λιοντάρια. Ήταν νέοι που ανδρώθηκαν με ιδανικά και γαλουχήθηκαν με πίστη στο Θεό και έντονη φιλοπατρία. 
     28η Οκτωβρίου 1940. Ήταν λίγο πριν τα ξημερώματα όταν ο πρέσβυς της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά να επιτρέψει στην Ιταλία την κατάληψη “ορισμένων στρατηγικών σημείων του Ελληνικού εδάφους” προκειμένου να διέλθουν χωρίς αντίσταση Ιταλικά στρατεύματα. “Alors, c´est la guerre” δηλαδή “Τότε, είναι πόλεμος” ήταν η αυτολεξεί απάντηση του Μεταξά. Ήταν η περιφραστική έκφραση του ΟΧΙ, της λέξεως που έγινε ο θρύλος της εποποιίας. 
     Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα, όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν πέραν των συνόρων μας έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα. 
     Η ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν είναι ανίκητη. Εμψύχωσε και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος, που μέχρι τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολή η άποψη ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη. 
     28η Οκτωβρίου 2020.  80 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει την ίδια φράση στον εξ ανατολών γείτονά μας ο οποίος -όπως έκανε και ο δικτάτορας Μουσολίνι- νομίζει ότι η πληθυσμιακή υπεροχή του μπορεί να υπερνικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίνει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ και έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε ένα νέο ΟΧΙ.
     Ζήτω η αιωνία ΕΛΛΑΔΑ μας.
Αναστάσιος Δ. Μανώλας
Δήμαρχος Πύδνας-Κολιν

     28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός για την Πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι η μέρα που ξεκίνησε αυτό που αργότερα ονομάστηκε “Έπος του ´40”. Το Έπος που δημιούργησαν απλοί άνθρωποι που η αγάπη για την πατρίδα τους έκανε λιοντάρια. Ήταν νέοι που ανδρώθηκαν με ιδανικά και γαλουχήθηκαν με πίστη στο Θεό και έντονη φιλοπατρία.      28η Οκτωβρίου 1940. Ήταν λίγο πριν τα ξημερώματα όταν ο πρέσβυς της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά να επιτρέψει στην Ιταλία την κατάληψη “ορισμένων στρατηγικών σημείων του Ελληνικού εδάφους” προκειμένου να διέλθουν χωρίς αντίσταση Ιταλικά στρατεύματα. “Alors, c´est la guerre” δηλαδή “Τότε, είναι πόλεμος” ήταν η αυτολεξεί απάντηση του Μεταξά. Ήταν η περιφραστική έκφραση του ΟΧΙ, της λέξεως που έγινε ο θρύλος της εποποιίας.      Οι Έλληνες μαχητές με θάρρος και αποφασιστικότητα, όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλική επίθεση, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου προωθήθηκαν πέραν των συνόρων μας έως τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα.      Η ελληνική νίκη επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Έδειξε ότι η Ιταλία των “οκτώ εκατομμυρίων λογχών” -όπως έλεγε ο υπερφίαλος Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι- δεν είναι ανίκητη. Εμψύχωσε και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονος, που μέχρι τότε θεωρούνταν ανίκητες. Δεν είναι υπερβολή η άποψη ότι η “μικρή” Ελλάδα έσωσε την Ευρώπη.      28η Οκτωβρίου 2020.  80 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ, η Πατρίδα μας είναι έτοιμη να βροντοφωνάξει την ίδια φράση στον εξ ανατολών γείτονά μας ο οποίος -όπως έκανε και ο δικτάτορας Μουσολίνι- νομίζει ότι η πληθυσμιακή υπεροχή του μπορεί να υπερνικήσει την Ελληνική ψυχή και τη δύναμη που δίνει η πίστη στο δίκαιο του αγώνος. Είμαστε εδώ και έτοιμοι να βροντοφωνάξουμε ένα νέο ΟΧΙ.     

Ζήτω η αιωνία ΕΛΛΑΔΑ μας.

Αναστάσιος Δ. Μανώλας
Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού

Share

Δείτε Επίσης

3 Δεκ 2020 - 16:55

Με απόφαση που ο ΟΗΕ έλαβε στις 3 Δεκεμβρίου 1992, η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως Παγκόσμιος Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι η Παγκόσμιος Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α).

Μήνυμα Δημάρχου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
13 Σεπ 2020 - 07:57

Αύριο Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη χτυπά το πρώτο κουδούνι για την...

Μήνυμα Δημάρχου για την Παγκόσμια ημέρα της Τρίτης Ηλικίας
1 Οκτ 2019 - 11:11

Σήμερα 1η Οκτωβρίου είναι η "Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς" γνωστή ως "Παγκόσμια ημέρα για την Τρίτη Ηλικία". Ο εορτασμός καθιερώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1990, από...

Αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων

Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμου Πύδνας Κολινδρού

Διαύγεια -  Δήμος Πύδνας Κολινδρού