Μήνυμα Δημάρχου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

kourea
Μήνυμα Δημάρχου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

 

28η Οκτωβρίου 1940. Μία ημερομηνία σταθμός για την Πατρίδα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η ημέρα που η “μικρή” Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι. Η ημέρα που ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό ΟΧΙ. Το ΟΧΙ που οι ήρωες αγωνιστές μας μετέτρεψαν στην ουρανομήκη κραυγή “ΑΕΡΑ”, το σύνθημα το οποίο στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου έγινε ο φόβος και τρόμος των Ιταλών. Των Ιταλών που αιφνιδιάσθηκαν από το σθένος, την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα του Ελληνικού Στρατού. Ο στρατός μας γρήγορα αντεπετέθη και ανάγκασε τους εισβολείς σε υποχώρηση. Έως τα μέσα Δεκεμβρίου οι δυνάμεις μας είχαν προωθηθεί στο ένα τέταρτο σχεδόν του Αλβανικού εδάφους, μέχρι τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρα.
Η απόκρουση της Ιταλικής εισβολής απετέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξωνος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανύψωσε το ηθικό των λαών της σκλαβωμένης Ευρώπης. Ανάγκασε τον Χίτλερ, προκειμένου να βοηθήσει τον Μουσολίνι, να αλλάξει τα σχέδιά του και να επιτεθεί στην Ελλάδα, αναβάλλοντας την επίθεσή του κατά της Σοβιετικής Ενώσεως. Η καθυστέρηση αυτή, ενέπλεξε τις Γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του Γ΄ Ράιχ στην αχανή Σοβιετική Ένωση.
Η Ελληνική νίκη κατά των Ιταλών, επηρέασε σημαντικά την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η “μικρή” Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι έσωσε την Ευρώπη.
Αιωνία η μνήμη των αγωνιστών του 1940.
Ζήτω η αιωνία Ελλάδα μας.
Αναστάσιος Δ. Μανώλας

 

 

Share

Δείτε Επίσης

3 Δεκ 2020 - 17:55

Με απόφαση που ο ΟΗΕ έλαβε στις 3 Δεκεμβρίου 1992, η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως Παγκόσμιος Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι η Παγκόσμιος Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α).

Μήνυμα Δημάρχου για την Παγκόσμια ημέρα της Τρίτης Ηλικίας
1 Οκτ 2019 - 12:11

Σήμερα 1η Οκτωβρίου είναι η "Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς" γνωστή ως "Παγκόσμια ημέρα για την Τρίτη Ηλικία". Ο εορτασμός καθιερώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1990, από...

Αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων

Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμου Πύδνας Κολινδρού

Διαύγεια -  Δήμος Πύδνας Κολινδρού

ΕΣΠΑ